Tervetuloa
Käyttäjätunnus:

Salasana:


Muista kirjautumiseni

[ ]
[ ]
[ ]
Online
Vieraat: 61
Jäsenet: 1, ElPablo
Tällä sivulla: 1
Jäsenet: 4373, Uusimmat: JekniX
Satunnaisia kuvia galleriasta
Tulevat tapahtumat
Ei tulevia tapahtumia
Tulevat tapahtumat
Ei tapahtumia
Valitse Kieli


Mainos
Foorumit
MaxBoom.fi :: Foorumit :: MaxBoom :: Projektit
 
<< Edellinen Keskustelu | Seuraava Keskustelu >>
S210 mersun äänenlaadun parantaminen
Moderaattorit: Rälläkkä, dbwarrior, Sorkku, pessi, Sebu_J, Marjut, mavks, insane626, Arthor, pete-, jusu+, Neo, kotka, Kettle, avalon, timbajeij, warcock, MaxBOOM_hallitus, Iiro.Riikonen, TombBringer
Tekijä Posti
Squirrel
lauantai 01 lokakuu 2016, 21:20
Saako tänne laittaa ketjun jos rakentaa järjestelmän ei kilpailukäyttöön?

Eli mulla on tossa vanha mersu, korimalliltaan S210. Lähtötilanenne oli mersun oma Audio 10, joka oli Alpinen valmistama mankka. Varmaan ilmestyessään hyvä, mutta nykyään jo ajastaan jälkeenjäänyt. Sekä kaiutinelementtineinä mersun orginaalit, jotka on muuten Nokian valmistamat kaksoiskartiot. vai millä nimellä niitä kutsutaan, jossa on siinä keskellä sellanen ihme tötterö.

Syy koko päivittämiseen oli se, että jos halusi musiikkia kuunnella, sai koko ajan vaihtaa cd-levyä tai kyllästyä samoihin biiseihin. Radioonkin on mennyt maku, sielläkin soi samat biisit päivästä toiseen. Joku Anna Abreun ivory tower tms. tullut kuunneltua varmaan sataan kertaan. Halusin mankan, johon sai usb-tikun

Ensin hommasin siihen uuden mankan, Alpine UTE-92BT:n. Mankka on hyvä ja ei tule cd-asemaa ikävä. Sekä USB että bluetooth yhteys oli kiva. No nälkähän kasvaa syödessä joten ajattelin josko pikkuvahvistinta hommaisin. Peränurkan Villen videoissa oli esittely 8-kanavaisesta Match PP62DSP:stä ja siihen ihastuin ja sellasen hommasin. Kiva pienkokoinen vahvari+dsp. 8 kanavaa, joten voi ajella aktiivisesti diskantteja peilikolmiossa + keskiäänet kojelaudalla ja midbassot neljässä ovessa. Tosin nyt on jäänyt takaovien midbassot asentamatta.

Vahvistimen jälkeen hommasin Rainbowin SL-linen 6,5" pro midbassot sekä keskiääni+diskantti elementiksi GZ Uraniumin 2,5" kokolaajakaistat. Subbarin hommasin myös, Ground Zeron Uranium 10" ja sille saman valmistajan ja sarjan 2.250SQ-vahvistimen. Niitä en ole vielä kytkenyt, kun kotelon tekeminen on kesken tai aluillaan. Bassojärjestelmästä on tarkoitus tehdä sellanen, että se on helppo irrottaa jos tarvitsee takakonttia muuhun käyttöön. Erillistä diskanttielementtejä en ole vielä hommanut, toi laajakaista tuntuu pelittävän hyvin ylös asti.

Hifimyyjä suositteli ovien vaimentamista, mutta en vielä ostanut vaimennusmattoa. Pikkasen aikaa kuunnelleena olen todennut että olisi pitänyt vaimentaa. Taitaa jäädä ensi kesään; ulkona on jo liian kylmää työskentelemiseen.

Kuten jo jossain ketjussa mainitsin, olen jo keski-iässä, mutta 90-luvulla minulla oli perus teiniauto teinipoppivehkeineen. Silloin oli Alpine, Autostudion 2 x 50 w yläpäälle, alapäälle joku B:llä alkava vahvistin. Ei ollut Blaupunkt, onkohan kellään muistikuvaa, se oli 90 luvulla ihan yleinen merkki. Jakosuotimen tein itse. Subbari oli 15" JBL, suljetussa kotelossa.

Kuvia on tulossa kunhan kerkeen saada auton esittelykuntoon. Tosin ei taida olla mitään esittelemistä kun kaikki on orkkispaikoilla. Mersun oman logiikan mukaan puhelin toimii kojelaudalta, joten tein sellaisen koodauksen, että puhelinääni tulee kojelaudan laajakaistoista, mutta musiikki joka kaiuttimista. Takaoviin en ole kaiuttimia vaihtanut, kun minulla ei ole koskaan kyydissa niin paljon matkustajia. Orginaalit jäi paikoilleen mutta ne eivät ole nyt kytketty.
Takaisin ylös
Jaa Facebookissa
kotka
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 06:29
kotka

MaxBoom Staff
MaxBoom Member
Sijainti: Kuopio
Postit: 1079
1xMaxBOOM II - 2012 	2xMaxBOOM I - 2014 2xMaxBOOM I - 2015 3xMaxBOOM II - 2015 1xSuomen mestari kaudella 2015 2xMaxBOOM I - 2016 3xMaxBOOM II - 2016 2xSuomen mestari kaudella 2016 2xMaxBOOM I - 2017 3xMaxBOOM II - 2017 1xSuomenmestari kaudella 2019 3xMaxboom osakilpailun 1.sija 2022 1xMaxboom osakilpailun 2.sija 2022
kotka:n galleriaan
Totta kai kannattaa tehdä projektiketju. Tuollainen farkku-Väykky (näin ainakin mallimerkinnän mukaan oletan) on kiinnostavan oloinen projekti, jota mielellään päivittelisi. Mahdollisuudet on niin moneen. Kunhan vain vielä lyöt tarkemmin lukkoon sen mitä laitteistolta haluat.

2014 Pro, semiUnl 3500w, SM3 @153,0 dB
2015 Pro, semiUnl 3500w, SM2 @153,3 dB
2016 Pro, semiUnl 1500w, SM1 @149,1 dB/Pro, Stock 400w, SM1 @142,2
2017 Pro, stock 400w, SM2 @143,3 dB
2018 ei autoa
2019 Pro Stock 400w, SM1 @144,4 dB
2020 ei Maxboomkisoja, PropperDroppers BB1 10 Hz WR2
2021 Viitasaari, ProStock 600w @ 144,7dB
2022 ProStock 600w, SM1 @145,7dB, paras Stock asennus
2023 ProStock 600w, SM1 @145,7dB, paras Stock asennus
Takaisin ylös
Nuclearzero
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 07:49

Ovien vaimentamisesta sen verran, että se kannattaisi kyllä tehdä heti ensimmäisenä, jos on kyse äänenlaadun parantamisesta. Elikkä se ovi pitäisi saada mahdollisimman "kuolleeksi" kaikesta rähinöistä ym. sivuäänistä, jotta ne midit pääsee soimaan mahdollisimman puhtaasti.

Siihen asiaan siis kannattaa satsata. Eli kauppaan hakemaan se satasen vaimennusmattopaketti.
Takaisin ylös
Squirrel
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 07:56
kotka kirjoitti ...

Totta kai kannattaa tehdä projektiketju. Tuollainen farkku-Väykky (näin ainakin mallimerkinnän mukaan oletan) on kiinnostavan oloinen projekti, jota mielellään päivittelisi. Mahdollisuudet on niin moneen. Kunhan vain vielä lyöt tarkemmin lukkoon sen mitä laitteistolta haluat.


Joo, kyseessä on vanha farkku Väyrynen. No melkeinhän ne pääpiirteittään on jo hommattu, mitä aion laittaa. Mulla on paha tapa tehdä asennukset sinnepäin ja ajatella "myöhemmin sit korjaan paremmaksi". no aika harvoin missään tuo "myöhemmin" ei koskaan saavu. Nytkin asennukset on tehty jotenkuten.

Esim. Nuo Ground Zeron GZUF 60SQ kokolaajakaistat asensin sen siten, kun kojelaudalla on paikat 3" kaittumille, mutta en löytänyt sopivia kaiuttimia siihen. Melkein jokaisessa budjettiluokan 3" keskiäänissä kiinnityssysteemi oli sellanen rengas, mitä esim. bassokaiuttumisissa ja 6,5" elementeissä on. http://www.uusimahdollisuus.net/img/kaiutinpaikka_kojelauta.jpg Oheisessa näkee, tuossa vasemmassa yläkulmassa on ritilän kiinnitys, joka tulee tielle jos siinä on sellanen rengasmainen tämän kaltainen kiinnitys. Kiinnityksen pitäisi olla tälläinen kuten tässä. Tollaset lipareet. Tosin en tiedä menisikö tuollainen kiinnitystapa, jossa on vain nuo lipareet. Mietin hetken aikaa olisi vain dremelillä sitten tehnyt kajareihin kolot, mutta ajattelin että menettääkö runko jäykkyyttään ja äänehtimään eri tavalla kuin haluaisin. Ground Zerolla on kyllä 3" keskiäänet missä tollaset lipareet, mutta ovh yli 1t€, niin paljoa en halunnut investoida. Juteltuani hetken Audioimportin maahantuojan kanssa, päädyin noihin 2,5" elementteihin ja tein niille pellistä adapterin. Itse asiassa se on vain musta pelti, jossa 2,5" reikä jonka laitoin sitten kiinni. Elementit on kiinni siinä peltilevyssä, mutta peltilevy on vain laitettu paikoilleen ilman kiinnitystä. Jos pikkasen lujempaa haluaa jotain biisiä soitella, niin alkaa pitää outoa ääntä, ilmeisesti elementit alkaa pomppimaan peltilevyn kanssa siellä paikoillaan. Pikkasen olen miettinyt miten nuo levyt kiinnittäisi. Ruuveilla vai liimalla. Sekin jää ensi kesään.

Rainbowin 6,5" midbassot meni kiinni ihan ongelmitta. Asensin ne väärinpäin (logo ylösalaisin), mutta niiden edessä on ritilät, jonka läpi niitä ei näe. Ensi kesänä on vaimennusprojekti, varmaan silloin käännän ne oikeinpäin.

Yritin aluksi saada tuota Matchia kojelaudan sisään, mutta missään ei ollut sellaista tilaa johon se olisi mahtunut. Penkin alapuolellekkaan se ei mahtunut. Tällä hetkellä se on kovaa vauhtia menossa takapenkin alle akun viereen.

Subbarisysteemistä on tarkoitus tehdä sellanen, että sen saa helposti pois jos tarvitsee tavaratilaa johonkin. Ilmeisesti teen seinään Neutrikin RCA-runkojakit, jos laitan vahvistimen kiinni subbarikoteloon. Toinen vaihtoehto olisi laittaa tavaratilan takana olevaan pikkusäilytystilaan vahvistin, silloin olisi vain jotkut kaituinterminaalit seinässä ja joku kytkin, joka katoo remoten silloin kun ei ole subbari kiinni.

Etukaiuttimille menee 1,5mm2 piuhat, vedin myös diskantille omat piuhat, vaikka niitä ei vielä tullutkaan. Myöhemmässä vaiheessa on helpompaa sitten niitä asennella. Virtapiuhan kaapelikenkä oli aluksi hankala asennella. Yritin fanaticaudion kotikikkaa, mutta ei se multa onnistunut joten kävin Biltemasta hakemassa kaapelikenkäpihdit. Mietin olisiko sittenkin pitänyt hommata tälläiset. Näillä ilmeisesti menisi päätyholkitkin, en vielä tiedä meneekö ne tuolla mitkä ostin. Ajattelen että pärjään ilman hydrauliikkaa noissa, pitää vaan tehdä huolella puristukset.

Riippuu kesän taloustilanteesta, hommaanko uudet takakajarit. Osaako kukaan sanoa, miten tarkasti nuo hz-rajat pitää säätää. Esim. jos kaittumisssa on rangena 300hz - 2000hz, niin riittääkö jos laittaa ylipäästöksi 300hz ja jyrkkyydeksi 24db vai tarvitseeko se olla nollassa jo tuossa 300hz-alueella? Lähinnä mietin ettei elementit mene rikki jos niillä soitetaan rangen ulkopuolista taajuutta. Olen kyllä erinomaisen tyytyväinen tuohon dsp:hen.

[ Muokattu sunnuntai 02 lokakuu 2016, 08:00 ]
Takaisin ylös
Squirrel
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 07:57
Nuclearzero kirjoitti ...

Ovien vaimentamisesta sen verran, että se kannattaisi kyllä tehdä heti ensimmäisenä, jos on kyse äänenlaadun parantamisesta. Elikkä se ovi pitäisi saada mahdollisimman "kuolleeksi" kaikesta rähinöistä ym. sivuäänistä, jotta ne midit pääsee soimaan mahdollisimman puhtaasti.

Siihen asiaan siis kannattaa satsata. Eli kauppaan hakemaan se satasen vaimennusmattopaketti.


Toki. Mutta kun ei ole sisätiloja, niin joudun valitettavasti jättämään tuon ensi kesään. Ellei jouluna pääse vanhempien luona tallissa puurtamaan. Mulla oli vähän toiveena kun ne orginaalikauittimet oli sellasessa omissa koteloissaan, niin olisin laittanut ne niihin, mutta ei sopinutkaan.

[ Muokattu sunnuntai 02 lokakuu 2016, 08:01 ]
Takaisin ylös
Nuclearzero
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 08:59

Kehoittaisin malttamaan mielen sinne kevääseen ja aloittamaan koko projektin sitten vasta. Auton purkamisella. Sinulla tuntuu kuitenkin olevan tietyt suunnitelmat jo mielessä, jotka aiot tehdä projektin suhteen.

Tässähän on edessä pitkä talvi aikaa hommailla tarvikkeita valmiiksi hyllyyn odottamaan. Ei kannata lähteä siihen jatkuvaan pura ja kokoa rumbaan!
Takaisin ylös
Squirrel
sunnuntai 02 lokakuu 2016, 09:15
Nuclearzero kirjoitti ...

Kehoittaisin malttamaan mielen sinne kevääseen ja aloittamaan koko projektin sitten vasta. Auton purkamisella. Sinulla tuntuu kuitenkin olevan tietyt suunnitelmat jo mielessä, jotka aiot tehdä projektin suhteen.

Tässähän on edessä pitkä talvi aikaa hommailla tarvikkeita valmiiksi hyllyyn odottamaan. Ei kannata lähteä siihen jatkuvaan pura ja kokoa rumbaan!


Olen samaa mieltä, paitsi että ne kaittimet, mankat jne ovat jo vaihdettu. Eli kertaalleen purettu ja kasattu.
Takaisin ylös
 

Mene:     Takaisin ylös

Muuta tämä keskustelu: rss 0.92 Muuta tämä keskustelu: rss 2.0 Muuta tämä keskustelu: RDF
Powered by e107 Forum System